Over Theatergroep Mangrove

Stichting Theatergroep Mangrove is in 2010 opgericht door actrice/theatermaakster Annemieke Elstak- van der Linde. Onder deze stichting wil zij voorstellingen maken die het breedst denkbare publiek aanspreken. Na zich eerst jarenlang op het maken van voorstellingen voor en met jongeren te hebben toegespitst, heeft ze de afgelopen jaren haar aanbod en werkwijze verbreed en verdiept. Mangrove is een steeds grotere stichting geworden die naast jongerenvoorstellingen nu een enorm gevariëerd palet aan voorstellingen en projecten verzorgt, met meer dan 30 professionele freelancers: het artistiek team, docenten, acteurs, technici, choreografen en kantoormedewerkers. 

 

Mangrove hanteert vier speerpunten als doelstelling voor de stichting.

  • Het maken van toegankelijk en herkenbaar theater.

  • Het maken van bewerkingen van klassieke stukken.

  • Inclusiviteit.

  • Plezier voor de makers, de acteurs en het publiek.

De afgelopen tien jaar heeft Mangrove meer dan 30 theaterprojecten mogen uitvoeren, groot en klein, allemaal vanuit minstens drie van deze speerpunten. De stichting en medewerkers hechten een groot belang aan de uitvoer van deze punten.

Klassieker Elektra
Klassieker Elektra

Bewerkingen van Klassiekers

Het bewerken van klassiekers is dé handtekening van Theatergroep Mangrove. De afgelopen jaren hebben zij een duidelijk stijl ontwikkeld die zowel voor het publiek als de programmeurs van theaters herkenbaar is. Van Shakespeare tot de Grieken, Mangrove gaat de uitdaging aan om deze tijdloze verhalen te bewerken naar voorstellingen die een breed publiek aanspreken. De afgelopen jaren heeft Mangrove vele klassiekers bewerkt met én voor jongeren. In de zomer van 2020 brachten ze twee klassiekers voor volwassenen uit onder de noemer 'Mangrove doet de klassiekers op 1,5 meter'. Beide voorstellingen 'Romeo & Julia' en 'Elektra' werden door pers en publiek lovend ontvangen met 4 en 5 sterren recensies. In seizoen 20-21 zal Mangrove ook klassiekers gaan bewerken voor het primair onderwijs. Daarmee mag Mangrove zich met recht het klassiekers gezelschap van Rotterdam noemen.

Voorstellingen voor het voortgezet onderwijs

Ondanks de verbreding van het Mangrove-aanbod, zijn de toerende voorstellingen voor het voortgezet onderwijs altijd een
heel belangrijk onderdeel van de theatergroep gebleven. Na 'Atalanta' en 'Feeks', die bij elkaar meer dan zeven seizoenen
door Nederland zijn getoerd, speelt het ensemble op dit moment de voorstelling 'ANTI'. 
De stukken van Mangrove bestempelt het team zelf als kunst met een begrijpelijke K. Ze gebruiken klassieke toneelstukken, mythes en verhalen als basis en maken daar een moderne en toegankelijke (jongeren)voorstelling van zonder 'yo yo' gehalte. De VO-voorstellingen van Mangrove zijn transparant (de acteurs staan niet op een voetsstuk) humoristisch, interactief en nodigen uit tot nadenken. Mangrove wil aan haar publiek laten zien hoe leuk theater kan zijn en dat klassieke stukken niet perse oubollig zijn, maar ook thema’s bevatten die het publiek van nu aanspreken.

 

Mangrove werkt met professionele acteurs met diverse achtegronden. Sommige van hen zijn geschoold op kunstvakopleidingen, anderen zijn autodidact. Ze vinden het belangrijk dat de acteurs dichtbij het publiek staan en jongeren begrijpen. Daarom spelen in de VO-voorstellingen uitsluitend acteurs die óók docenten zijn.

MBO Erkend Leerbedrijf
Sinds september 2019 is Theatergroep Mangrove een erkend leerbedrijf. Dat betekent dat we bij onze projecten stagiairs mogen inzetten, op het toneel of op productioneel vlak. In de voorstellingen Geen Kerstsprookje en Het Witte Bedjesfeest 2019 waren al stagiairs te zien van DAPA, de Dutch Academy of Performing Arts. Ook aan de film 'De Lege Stad', die is gemaakt als alternatief voor de voorstelling die gemaakt zou worden voor het landelijke project Theater Na de Dam is een groot aantal stagiars meegewerkt, die te zien zijn met zelfgemaakt materiaal als monologen en liedjes. Wil je stage komen lopen bij Theatergroep Mangrove? Stuur dan een mailtje naar info@theatergroepmangrove.nl t.a.v. artistiek leider Annemieke Elstak.

Jongeren en amateurspelers

Van september 2013 tot december 2016 viel ook Jeugdproductiehuis Mangrove onder de stichting. Hier konden kinderen, jongeren en volwassenen terecht die zelf in een voorstelling wilden spelen. Veel acteurs van Mangrove werkten als maker of gastacteur mee aan de voorstelling van JPH Mangrove, hierdoor hebben ze een grote affiniteit met jongeren en hun belevingswereld. Die voorstellingen heeft Mangrove nu samen met het aanbieden van lessen in acteren, zang en dans gebundeld bij Theaterschool Mangrove

 

Met de oprichting van de Theaterschool biedt Mangrove nu aan alle amateurspelers de mogelijkheid om lessen te volgen én naar een grote voorstelling van hoge kwaliteit toe te werken in een groep van gelijke leeftijd en ervaring. Geheel vanuit de Mangrove-gedachte, hoeft voor deze trajecten geen auditie te worden gedaan. Mangrove gaat uit van ieders persoonlijke kwaliteiten en zijn er voor iedereen om hun talenten zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Bij Mangrove is de deelnemer nooit een vervangbaar nummer, maar een onmisbaar onderdeel om de machine zo goed mogelijk te laten werken. Iedereen is er gelijk. 

Een foto van misschien de TS of Educatie?
Een foto van misschien de TS of Educatie?

Educatie

Naast al deze activiteiten, legt Mangrove zich toe op het sociale aspect van theater. Zo organiseerden wij jarenlang theaterkampen waar jongeren in de zomervakantie les kregen op het gebied van theater, maar waarmee ook aan hun social skills werd gewerkt. Vanuit Mangrove worden er ook veel workshops op het gebied van theater gegeven. Annemieke heeft gemerkt dat theater een mooi medium is voor jongeren om zichzelf te ontwikkelen als mens en om dingen bespreekbaar te maken. Door haar werkervaring op scholen en met jongeren kwam ze erachter dat steeds meer jongeren een passie voor theater ontwikkelen, weliswaar allemaal met hun eigen motivatie. Daarom is het bij Mangrove ook mogelijk om workshops te boeken in allerlei theaterdisciplines, niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Kijk hiervoor op de pagina Theater op Maat.