De Lege Stad

Op uitnodiging van de landelijke organisatie van Theater na de Dam is Mangrove uitgenodigd een voorstelling te maken met Rotterdamse jongeren die gaat over de Tweede Wereldoorlog en ontstaat door interviews met Rotterdammers die de oorlog hebben meegemaakt.

 

Bijna 2 weken lang, in de meivakantie, zou er gerepeteerd worden met 15 jongeren tussen de 16 en 21 jaar uit Rotterdam e.o.. Zij zouden n.a.v. verhalen van vertellers die de oorlog hadden meegemaakt in Rotterdam met regisseur Annemieke Elstak een voorstelling gaan maken die op 4 mei na de herdenking en op 5 mei twee keer zou spelen. 

 

In 2020 was de eerste editie voor Mangrove. Het uitgangspunt voor de voorstelling zou de Rotterdamse razzia van 10 en 11 november 1944  zijn. Tijdens deze razzia werden alle jongens en mannen tussen de 17 en 43 uit Rotterdam verzameld in de Kuip en naar Duitsland gebracht om daar te werken in de fabrieken.

 

Middenin de voorbereidingen van dit bijzondere project werd de quarantaine ingesteld i.v.m. COVID-19. Live theater mocht niet meer gemaakt worden.  We werden uitgenodigd om een alternatieve vorm te bedenken. Dat alternatief was snel bedacht, een korte film over Rotterdam. De stad die 75 jaar na de bevrijding weer leeg was, maar nu met een andere reden.

Onze spelers gingen in gesprek met 8 vertellers tussen de 83 en 94 jaar. Via Skype en de telefoon deelden zij hun verhaal.

Annemieke maakte samen met cameraman en editor Derk Oudshoorn en 14 jongeren, met alle regels van het RIVM in acht genomen, een korte film waar de jongeren hun monoloog speelden, zongen of dansten op een kenmerkende en normaal zo drukbezochte plek in Rotterdam. Deze werd aangevuld met quotes en beelden van de vertellers. 

 

De film is in première gegaan na de nationale herdenking op 4 mei 2020 en is hier te bekijken: https://theaternadedam.nl/voorstelling/de-lege-stad/ en op ons YouTube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=zTgvCPuof0c

 

Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Annemieke Elstak in de geschiedenis van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de docufilm De  Lege Stad. Op 10 & 11 november 1944 werd er een immense razzia gehouden in Rotterdam. Alle mannen tussen de 17 en 43 jaar werden naar Duitsland gestuurd om daar te werken. De stad was ineens leeg. Nu, 75 jaar na de bevrijding is de stad opnieuw leeg. Maar nu met een andere reden. Hoe was het toen? En hoe voelt het nu? Zijn er overeenkomsten of helemaal niet? En wat doet de aanblik van een lege stad met je?

 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

Spelers:
Lotte van der Made
Raffello Oostburg
Loek Laurens
Katalin Vos
Lotte van Schooten
Benita Bocoum
Rositha Rikkers
Charlotte Droogendijk
Kiona Spiering
Janneke van Baar
Iris Lagraauw
Karel Mahieu
Fabienne Ripken
Jill Zonnenberg

 

Vertellers:
Meneer Zuijdweg
Mevrouw van den Bos
Meneer Landman
Meneer Leeuwangh
Mevrouw Stuurman
Mevrouw Klop
Meneer Riethoff
Mevrouw Stekelenburg-Westdijk

 

Concept & regie: Annemieke Elstak
Camera & edit: Derk Oudshoorn

Camera zangopnames: Katalin Vos
Schrijfadvies: Michelle van Daalhoff
Zang- & stemcoaching Aron Elstak


Met dank aan: Gemeente Rotterdam, alle vertellers, Dutch Performing Arts Academy, Jelle Zylstra & Hanna Timmers

 

Muziek:

 

Mijn Rotterdam

Tekst: Annemieke Elstak
Muziek: Berry Vink
Zang: Jill Zonnenberg en Lotte van der Made

 

Het leven dat wij zo gewend zijn

Tekst, muziek & zang: Rositha Rikkers

 

Waarom

Tekst & zang: Lotte van Schooten