Over Theatergroep Mangrove

Stichting Theatergroep Mangrove is in 2010 opgericht door actrice/theatermaakster Annemieke Elstak- van der Linde. Onder deze stichting wil zij voorstellingen maken die het breedst denkbare publiek aanspreken. Na zich eerst jarenlang op het maken van voorstellingen voor en met jongeren te hebben toegespitst, heeft ze de afgelopen jaren haar aanbod en werkwijze verbreed en verdiept. Mangrove is een steeds grotere stichting geworden die naast jongerenvoorstellingen nu een enorm gevariëerd palet aan voorstellingen en projecten verzorgt, met meer dan 30 professionele freelancers: het artistiek team, docenten, acteurs, technici, choreografen en kantoormedewerkers. 

 

Mangrove hanteert vijf speerpunten als doelstelling voor de stichting.

  • Het maken van toegankelijk en herkenbaar theater.

  • Het maken van cross-overvoorstellingen.

  • Het maken van bewerkingen van klassieke stukken of bekende verhalen voor jongeren op het voorgezet onderwijs.

  • Inclusiviteit.

  • Plezier voor de makers, de spelers en het publiek.

De afgelopen tien jaar heeft Mangrove meer dan 30 theaterprojecten mogen uitvoeren, groot en klein, allemaal vanuit minstens drie van deze speerpunten. De stichting en medewerkers hechten een groot belang aan de uitvoer van deze punten.

 

Professionele voorstellingen voor het voortgezet onderwijs

Ondanks de verbreding van het Mangrove-aanbod, zijn de toerende voorstellingen voor het voortgezet onderwijs altijd een
heel belangrijk onderdeel van de theatergroep gebleven. Na 'Atalanta' en 'Feeks', die bij elkaar meer dan zeven seizoenen
door Nederland zijn getoerd, speelt het ensemble op dit moment de voorstelling 'Antigone'. 
De stukken van Mangrove bestempelt het team zelf als kunst met een begrijpelijke K. Ze gebruiken klassieke toneelstukken, mythes en verhalen als basis en maken daar een moderne en toegankelijke (jongeren)voorstelling van zonder 'yo yo' gehalte. De VO-voorstellingen van Mangrove zijn transparant (de acteurs staan niet op een voetsstuk) humoristisch, interactief en nodigen uit tot nadenken. Mangrove wil aan haar publiek laten zien hoe leuk theater kan zijn en dat klassieke stukken niet perse oubollig zijn, maar ook thema’s bevatten die het publiek van nu aanspreken.

 

Mangrove werkt met professionele acteurs met diverse achtegronden. Sommige van hen zijn geschoold op kunstvakopleidingen, anderen zijn autodidact. Ze vinden het belangrijk dat de acteurs dichtbij het publiek staan en jongeren begrijpen. Daarom spelen in de VO-voorstellingen uitsluitend acteurs die óók docenten zijn.

 

Jongeren en amateurspelers

Van september 2013 tot december 2016 viel ook Jeugdproductiehuis Mangrove onder de stichting. Hier konden kinderen, jongeren en volwassenen terecht die zelf in een voorstelling wilden spelen. Veel acteurs van Mangrove werkten als maker of gastacteur mee aan de voorstelling van JPH Mangrove, hierdoor hebben ze een grote affiniteit met jongeren en hun belevingswereld. Die voorstellingen heeft Mangrove nu samen met het aanbieden van lessen in acteren, zang en dans gebundeld bij Theaterschool Mangrove

 

Met de oprichting van de Theaterschool biedt Mangrove nu aan alle amateurspelers de mogelijkheid om lessen te volgen én naar een grote voorstelling van hoge kwaliteit toe te werken in een groep van gelijke leeftijd en ervaring. Geheel vanuit de Mangrove-gedachte, hoeft voor deze trajecten geen auditie te worden gedaan. Mangrove gaat uit van ieders persoonlijke kwaliteiten en zijn er voor iedereen om hun talenten zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Bij Mangrove is de deelnemer nooit een vervangbaar nummer, maar een onmisbaar onderdeel om de machine zo goed mogelijk te laten werken. Iedereen is er gelijk. 

 

Cross-overs
We proberen bij Mangrove de kloof tussen professionals en amateurs bij onze cross-overs te dichten. Daarom brengen we in deze producties beide groepen samen op het toneel. Het werkproces leert dat de amateurspelers heel veel leren van het samenwerken met de professionals en omgekeerd halen de professionals veel energie uit het spelplezier en het enthousiasme van de amateurs. Door wederzijds respect en het wegvallen van hiërarchie binnen de groep, wordt het mogelijk om - onder leiding van een regisseur die ieders sterkste kanten weet te benadrukken - voorstellingen van hoge kwaliteit te presenteren waarbij de grens tussen acteurs en amateurspelers vervaagt. Deze werkmethode hanteerden wij o.a. in onze grootschalige kerstproductie 'All you need is Kerst' en de Witte Bedjes-Sinterklaasfeesten.

 

Educatie

Naast al deze activiteiten, legt Mangrove zich toe op het sociale aspect van theater. Zo organiseerden wij jarenlang theaterkampen waar jongeren in de zomervakantie les kregen op het gebied van theater, maar waarmee ook aan hun social skills werd gewerkt. Vanuit Mangrove worden er ook veel workshops op het gebied van theater gegeven. Annemieke heeft gemerkt dat theater een mooi medium is voor jongeren om zichzelf te ontwikkelen als mens en om dingen bespreekbaar te maken. Door haar werkervaring op scholen en met jongeren kwam ze erachter dat steeds meer jongeren een passie voor theater ontwikkelen, weliswaar allemaal met hun eigen motivatie. Daarom is het bij Mangrove ook mogelijk om workshops te boeken in allerlei theaterdisciplines, niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Kijk hiervoor op de pagina Theater op Maat.

De hele cast en crew van de kerstproductie 2018
De hele cast en crew van de kerstproductie 2018